Minkä värinen voi olla arabianhevonen?

Arabialainen täysiverinen, arabi, tai arabianhevonen on yllättävänkin värikäs rotu. Yleinen käsitys on, että arabit ovat kimoja ja perusvärisiä, eivät juuri muuta. Tämä toki pitää pitkälti paikkaansa siinä mielessä, että suurin osa arabeista ja todennäköisesti lähes kaikki, jos eivät kaikki, Suomessa elävät arabit, edustavat näitä värejä. Muunkin värisiä hevosia arabikannasta kuitenkin löytyy lähemmin tutustuessa.



Kimo arabi, pohjaväri ei tiedossa. Kuva © ALBAZby-lisenssi


Kimo arabialainen täysiverinen, pohjaväri ei tiedossa. Kuva © Jean, by-lisenssi


Kimo arabianhevonen. Pohjaväri ei tiedossa. Kuva © Josefine S., by-nc-nd -linsenssi



Kimo

Kimo on arabialaisen täysiverisen yleisin väri, joten poikkeuksellisesti esittelen sen ennen perusvärejä. Koska viime viikon blogipostaus (linkki alla) käsitteli kimoa väriä syvällisemmin, tässä kyseisestä väristä vain pintaraapaisun verran infoa.

Kuten kaiken muunkin rotuiset kimot, myös arabianhevoset syntyvät jonkin muun värisinä kuin valkoisina ja vaalenevat (joskus harmaan kautta) valkoisiksi iän myötä. Kimo hevonen periyttää aina kimouden lisäksi jälkeläisilleen pohjavärinsä geenejä, vaikkei pohjaväri olisi enää näkyvissä hevosessa.

Arabianhevosilla kärpäskimo on yleisempi kuin useilla muilla roduilla. Tutkimusten mukaan kärpäskimo on yleisempi homotsygooteilla kimoilla, joten sen suurempi esiintyvyys vahvasti kimossa rodussa, kuten arabissa, ei ole yllättävää.

Lisätietoa kimosta väristä & sen periytymisestä






Ruunikko arabianhevonen. Kuva © David Lewisby-nc-nd -lisenssi


Rautias arabialainen täysiverinen. Kuva © Khaldaa Farhan, by-lisenssi


Musta arabianhevonen. Kuva © Bryce Bradford, by-nc-nd -linsenssi



Perusvärit

Arabialaisella täysiverisellä esiintyy kaikkia kolmea hevosen perusväriä.

Yleisin perusväri arabeilla on ruunikko. Ruunikon hevosen tunnistaa yksinkertaistettuna ruskeasta pohjaväristä sekä mustista jouhista ja osittain mustista jaloista. Arabeilla pohjaväri vaihtelee hyvin vaaleasta ruunikosta lähes mustaan, yleisin sävy kuitenkin vaikuttaa olevan keskiruskea, kuten esimerkkikuvan ruunikko hevonen.

Rautiaita on vähemmän kuin ruunikoita, mutta silti merkittävä määrä. Rautias on (yksinkertaistettuna) ruskea hevonen, jonka jouhet ovat ruskeat tai runkoa vaaleammat. Arabeissa esiintyy myös liinajouhisia yksilöitä, ja sävyvaihtelu on, kuten ruunikoillakin, laajaa.

Perusväreistä harvinaisin arabianhevosilla on musta, joka on nimensä mukainen väri: kokonaan tai lähes kokonaan musta hevonen.

Lisätietoa perusvärien tunnistamisesta
Lisätietoa perusvärien periytymisestä








Rautiaspohjainen rabicano. Kuva © Coreadaby-nc-nd -lisenssi


Mustapohjainen rabicano, lisäksi sabinotyyppistä kirjavuutta aiheuttava W19-geeni. Kuva © Giroud Anne Laure, Elevage SILVER FAME


Rabicano

Rabicano on valkoista sekakarvaa hevosessa aiheuttava mutaatio. Voimakkaasti rabicanoa ilmentävällä hevosella on sekakarvaa usein ainakin vatsan alla ja kyljissä, joskus sekakarva leviää myös selän ja lautasten alueille. Kylkien alueella erottuu usein, kuinka sekakarva muodostaa pystyjuovia hevoseen. Osalla rabicanoista on myös valkoinen tai osittain valkoinen häntä tai hännän juuri. Lievemmin erottuvana rabicanolla voi olla vain valkoinen / osittain valkoinen häntä tai harvahkoa sekakarvaa samoilla alueilla kuin voimakkaasti rabicanoa ilmaisevalla hevosella.

Useimmiten rabicano ei näy varsalla tai nuorella hevosella, vaan saattaa tulla näkyviin voimakkaasti vasta 5-6 vuotiaalla hevosella. Osa rabicanoista alkaa ilmentää väriä tätäkin myöhemmin.

Rabicanon geneettistä taustaa ei ole vielä saatu selvitettyä, ja sen periytymistavasta on useita eri teorioita.


"Dominanttivalkoinen" arabialainen täysiverinen. Kuva © Allelic Heterogeneity at the Equine KIT Locus in Dominant White (W) Horses


Mustapohjainen W19-geeniä kantava arabi. Kuva © Giroud Anne Laure, Elevage SILVER FAME


Ruunikkopohjainen W19-geeniä kantava arabi. Kuva © Giroud Anne Laure, Elevage SILVER FAME


W-mutaatiot

W-mutaatiot ovat ryhmä hevosen väriin vaikuttavia mutaatioita, jotka aiheuttavat ainakin nk dominanttivalkoista sekä sabinotyyppistä kirjavuutta.

Sabino viittaa yleisesti hevoseen, jolla on esimerkiksi suuri päänmerkki, laajat jalkojen merkit ja useimmiten vähintään vähän valkoista muualla, usein vatsan/kyljen alueella. Termi on kuitenkin jokseenkin epäselvä, koska vastaavaa kuviota aiheuttavat useat eri geenit, kuten sabino1-nimetty geeni. Esimerkiksi sabino1-geeniä ei kuitenkaan löydy arabeilta. Tämän vuoksi käytän tässä postauksessa termiä "sabinotyyppinen" sekaannusten välttämiseksi. 

W-mutaatioita on tunnistettu nykyisellään ainakin 31, joista arabialaisilla täysiverisillä on ainakin W-mutaatiotyyppejä W3, W15, W19 ja W23. Tyyppien W3 ja W23 kantajat ovat tyypillisesti kokonaan tai lähes valkoisia "dominanttivalkoisia" ja tyyppien W15 sekä W19 kantajat sabinonkaltaisia kirjavia. Kirjavuus voi vaihdella korkeista sukista ja suuresta pään merkistä laajaankin valkoiseen kuvioon. Usein sabinonkaltaisten kirjavien valkoisten merkkien rajat eivät ole selkeät, vaan rajoilla voi esiintyä runsaastikin sekakarvaa.

W-mutaatioista ja niiden esiintymisestä eri roduilla on toistaiseksi melko vähäisesti kattavaa julkaistua tietoa, mutta nykyisen tiedon varassa uskaltaisin väittää, että tällä hetkellä arabeilla yleisin muunnos on W19. Tämä ei kuitenkaan ole varma tieto, vain arvio.






Kommentit