Perusvärit eli rautias, ruunikko ja musta (Pohja- ja perusvärit 2/2)

Perus- ja pohjavärejä käsittelevän postaussarjan toinen osa keskittyy perusväreihin fenotyypin (ilmiasu, miltä eläin ominaisuuden suhteen näyttää) näkökulmasta. Miltä eri perusvärit näyttävät, ja kuinka ne erottaa toisistaan sekä muista hevosten väreistä?

Kuten jo edellisessä postaussarjan osassa kerrottiin, perusvärejä on kolme: rautias, ruunikko ja musta. Tässä postauksessa käsitellään nimenomaa näitä kolmea väriä, ei niiden muunnoksia (kuten ruunihallakkoa tai mustanvoikkoa).


Rautias



Kuva 1. Suomalainen puoliverinen Zecchino P, kuva © Suomen Hippos/Pirje Fager-Pintilä

Kuva 2. Suomenhevonen Ailion Onni kuva © Suomen Hippos/Eero Perttunen

Kuva 3. Shetlanninponi Weston Isolde

Kuva 4. Suomenhevonen Tihin Onni, kuva © Suomen Hippos/Pirje Paananen

Kuva 5. Suomenhevonen Hessin Nöpi

Kuva 6. Varsakarvainen shetlanninponi Rainbow Dash

Englanniksi: 
Chestnut, sorrel, flaxen (liinaharjaisesta)

Mahdolliset geeniyhdistelmät:
eeaa, eeAa, eeAA

Mistä rautiaan tunnistaa?
Rautias (joskus myös raudikko) on peitinkarvaltaan ruskea hevonen. Ruskean sävy voi vaihdella hyvin vaaleanruskeasta lähes mustaan sysirautiaaseen. Myös karvanpeitteen punasävyn määrässä on paljon eroavaisuuksia, osa rautiaista voi olla hyvinkin punaisia toisten ollessa lähempänä harmaata. Sävyyn vaikuttavia geneettisiä tekijöitä ei ole tunnistettu.

Sävy vaihtelee paitsi hevosesta toiseen, myös yksittäisen hevosen kohdalla hevosen elämän eri vaiheissa, esimerkiksi hevosen varsakarvan sävy on usein hyvin erilainen kuin sävy aikuisena ja talvi- ja kesäkarvan sävy voi vaihdella suurestikin.

Rautiaan jouhien sävy vaihtelee karvaa laajemmalla skaalalla. Jouhet voivat olla saman sävyiset, vaaleammat tai tummemmat ruskeat kuin hevosen runko, minkä lisäksi jouhet voivat olla harmaat/harmahtavat tai lähes valkoiset/valkoiset. Runkoa vaaleampia luonnonvaaleita tai valkoisia jouhia kutsutaan liinajouhiksi ja liinajouhisia hevosia liinakoiksi. Harmaita tai harmahtavia jouhia kutsutaan usein hamppujouhiksi tai hampahtaviksi jouhiksi.

Jaloissa voi olla hieman runkoa tummempaa karvaa polvien/kintereiden alueella, mutta ne eivät koskaan ole kokonaisuudessaan tummemmat, kuin hevosen runko. Usein jalkojen alaosa on jopa vaaleampi kuin rungon väri. Samoin suojakarvat (turpakarvat, ripset, jouhien suojakarvat) sekä vatsan alus ja jalkojen sisäpinnat ovat usein runkoa vaaleammat, joskus rungon väriset, mutteivat koskaan runkoa tummemmat. 

Mihin rautiaan voi sekoittaa?
Vaaleimmat tasasävyiset liinaharjaiset rautiaat on mahdollista sekoittaa voikkoon. Toisinaan ainoa mahdollinen tapa erottaa ruskeasävyinen voikko ja vaalea rautias voi olla geenitestaus tai sukututkimus. Liinakko voi olla mahdollista sekoittaa myös hopeanruunikkoon, jonka kanssa huomattavin eroavaisuus on hopeanruunikon tummat jalat.

Rautiaan sävyero voi olla pieni myös punahallakon (rautiaspohjainen hallakko) tai tummimpien rautiaiden tapauksessa mustapohjaisten ja kulomustien hevosten kanssa. 

Rautiaan varsaväri
Rautiaan varsan jalat ovat yleensä varsan runkoa vaaleammat, eivätkä mahdolliset sukat välttämättä erotu. Varsoilla on usein myös vaalea jauhokuono.

Rungoltaan rautias varsa on aikuisväriä vaaleampi ruskea ja jouhet ovat rungon väriset tai vähän vaaleammat. Yleensä rautiaan varsan jouhet eivät ole täysin valkoiset.











Ruunikko



Kuva 1. Tuntematon ruunikko varsansa kanssa, kuva © MH

Kuva 2. Welsh D S.W. Flying Jack, kuva © Katri Stoor

Kuva 3. Welsh part bred Pin Rock's Final Fantasy

Kuva 4. Ratsuponi Felicity Miris

Kuva 5. Lämminveriravuri Even Better Odds, kuva © Katri Stoor

Kuva 6. Russponi Smedens Andiamo, kuva © Suomen Hippos/Pirje Paananen

Kuva 7. Varsakarvainen puoliverinen Moonstone

Englanniksi:  Bay
Mahdolliset geeniyhdistelmät:
EeAa, EEAa, EeAA, EEAA

Mistä ruunikon tunnistaa?
Ruunikko hevonen on rungoltaan ruskea. Sävy voi vaihdella lähes mustasta (esimerkiksi kuvat 4 ja 5) hyvin vaaleaan ruskeaan (kuva 6). Myös punasävyn määrä karvassa voi vaihdella runsaasti. Kuten rautiaalla, myös ruunikolla hevosella karvan sävy voi vaihdella elinkaaren edetessä. 

Toisin kuin rautiaalla, ruunikolla hevosella on aina  pääasiassa mustat jouhet, joillakin yksilöillä voi olla seassa ruskeaa, vaaleaa tai harmaata sekakarvaa. Auringon vaikutuksessa jouhet voivat myös kulottua osittain rusehtaviksi. Myös jaloissa on mustaa karvaa, aina vähintään vuohisnivelestä alaspäin (niin kutsuttu villiruunikko), yleensä kuitenkin jo polvista/kintereistä alkaen. 

Jouhien ja jalkojen tavoin ruunikolla on mustaa pigmenttiä myös korvien päissä sekä sierainten ja huulten ympärillä. Osalla ruunikoista on ylälinjaa pitkin (niska-selkä) levittyvää mustaa sekakarvaa, josta joskus käytetään nimitystä nokikuvio.

Runkoa vaaleampaa ruskeaa karvaa ruunikolla on jalkojen sisäosassa, suun ja sierainten yläpuolella turvassa, silmien ympärillä, korvien takana sekä tyvissä, kainaloissa ja pään sekä kaulan liittymäkohdassa. Osalla ruunikoista nämä vaaleammat kohdat ovat selkeämpiä, esimerkiksi kuvan viisi hevosella vaaleammat kohdat erottuvat erityisen hyvin.

Runkoa vaaleampina (silti ruskeina) erottuvat kainalot, sisäreidet, kupeiden alaosa, turpa, silmänympärykset, korvantaustat -ja tyvet sekä alue korvista pään ja kaulan liittymään.

Melkein aina ruunikon hevosen toinen vanhempi on ruunikko, ainoa poikkeus tähän ovat yhdistelmistä rautias/musta joskus syntyvät ruunikkovarsat.

Mihin ruunikon voi sekoittaa?
Kaikkein helpoin etenkin todella tummasävyinen ruunikko on sekoittaa kulottuneeseen mustaan hevoseen. Joskus hämmennystä voi aiheuttaa myös erityisen tummat jouhet omaava rautias, mutta rautias on yleensä kohtuullisen helppo erottaa ruunikosta tutkimalla esimerkiksi jalkoja.

Vaaleanruunikko on mahdollista sekoittaa myös ruunikon diluutioväreihin, kuten ruunivoikkoon tai ruunihallakkoon. Molempien kohdalla sävyero voi olla todella pieni, hallakko on yleensä mahdollista erottaa hallakkomerkkien (esimerkiksi siima ja jalkaraidat) avulla ja molempien tunnistus ruunikosta on yleensä mahdollista suvun perusteella.

Ruunikon varsaväri
Tavallisesti aikuisväriä vaaleampi. Usein rautiasta varsaa tummempi, vaikka joitakin yhteisiä piirteitä, kuten runkoa vaaleampi kuono, on. 

Varsan jalat eivät ole mustat syntymästä saakka, vaan mustaa/harmaata voi aluksi olla vain nivelissä. Samoin jouhet voivat olla varsalla aikuisväriä harmaammat, joissakin tapauksissa häntä voi olla lähes valkoinen kokonaisuudessa tai reunojen suojakarvan osalta.






Musta



Kuva 1. Shetlanninponi Darlando of Brookland, kuva © Suomen Hippos/Pirje Paananen

Kuva 2. Friisiläinen Erlina RT, kuva © Katri Stoor

Kuva 3. Suomenhevonen S.O. Terva-Snapsi, kuva © Suomen Hippos/Pirje Fager-Pintilä

Kuva 4. Varsakarvainen puoliverinen Black Daniel M, kuva © Katri Stoor

Kuva 5. Varsakarvainen irlannincob Handsome. Huomioi kirjavuus (pitkät sukat ja valkopää). Kuva © MH.

Englanniksi: 
Black

Mahdolliset geeniyhdistelmät:
Eeaa, EEaa

Mistä mustan tunnistaa?
Musta hevonen on pääosin juuri sitä, musta. Mustalla sekä runko, jalat että jouhet ovat pääosin mustat. Kuten ruunikolla tai rautiaalla, mustalla on myös jonkin verran sävyvaihtelua syvästä ja kiiltävästä mustasta helposti auringossa rusehtavaksi haalistuvaan kulomustaan. Kulomustalla haalistuu pääasiassa rungon alue ja kaula, jalkoihin ja päähän kulottuminen ei juurikaan vaikuta. Myös jouhet kulottuvat huomattavasti runkoa heikommin, vaikka aurinko toisinaan voi vähäisissä määrin niihin vaikuttaa. Jouhissa voi, kuten ruunikoillakin, olla ruskeaa/harmaata/vaaleaa sekakarvaa.

Mustalla hevosella vähintään toinen vanhempi on aina ruunikko tai musta. 

Mihin mustan voi sekoittaa?
Kulottunut musta on mahdollista sekoittaa todella tummaan rautiaaseen tai tummaan ruunikkoon. Rautiaasta selkein keino erottaa on mustan jouhet. Ruunikolla taas, toisin kuin kulomustalla, on ruskeaa pään alueella. 

Lisäksi mustan voi helposti sekoittaa mustanvoikkoon, joka eroaa mustasta fenotyypiltä todella vähän. Yleensä mustanvoikon tunnistukseen mustasta tarvitaan geenitestausta tai ainakin sukututkimusta.

Mustan varsaväri
Mustan varsaväri vaihtelee harmahtavasta tummaan ruskeaan, mutta ei yleensä ole musta. Täysin musta varsaväri viittaa usein mustankimoon mustan sijaan. 

Jouhet varsalla ovat rungon väriset tai vaaleammat, erityisesti häntä ja/tai sen sivujen suojakarvat voivat olla hyvinkin vaaleita, Usein myös mustan varsan jalat ovat runkoa huomattavasti vaaleammat.






Mikäli jokin yksityiskohta jäi hämäräksi, vastaan kysymyksiin kommenteissa ja instagramissa (@hevostenvariloisto). 

Ensi viikolla blogipostauksen aiheena suomenhevosten värit, ja ennen sitä lisäsisältöä on tulossa myös instagramin puolelle.

Lähteitä

Kaikkia lähteitä käytetty ennen 10.1.2020, tämän jälkeen tehtyjä muutoksia ei ole otettu huomioon. 
Animal Genetics UK, https://www.animalgenetics.eu/Equine/Coat_Colour/Colour_Index.asp
Etalon Diagnostics, https://www.etalondx.com/horse-genes-coat-color
The Veterinary Genetics Laboratory (VGL), https://vgl.ucdavis.edu/resources/horse-coat-color
Vera Kurskayan kirja Horse color explored (2017, Trafalgar Square Books)
Johanna Viitasen kirja Hevosten värit (2008, VUDEKA)

Kommentit