Hevosvärituntemuskyselyn tulosten yhteenveto 3/3

 Tämä on postaussarjan kolmas osa. Mikäli et oli lukenut aiempia osia, osaan 1 (pohjatiedot) ja osaan 2 (kuvien 16-30 tulokset ja vastaukset). Tässä osassa kuvien 31-35. sekä genetiikkakysymysten tulokset ja vastaukset.

Kuva 31. Tunnista hevosen väri

Kuvassa hopeanruunikko suomenhevonen Millin Welmupöly.

Hopeanruunikko on helpoiten sekoitettavissa rautiaaseen ja ruunikkoon. Rautiaasta hopeanruunikon erottaa selkeimmin ruunikkoa vastaavista tummista alueista, jouhia lukuunottamatta. Esimerkiksi tällä hevosella jalat ovat selkeästi runkoa tummemmat. 

Ruunikosta hopeanruunikon erottaa helpoiten vaaleampien jouhien avulla.
Hopeanrautias ei ole hevosen ulkonäössä näkyvä väri. Rautias hevonen voi kyllä kantaa hopeageeniä, mutta hopeageeni vaikuttaa mustaan pigmenttiin, jota rautiaassa ei ole. Näin ollen hopeageeniä kantava rautias näyttää samalta kuin tavallinen rautias.

Kuva 32. Tunnista hevosen väri

Kuvassa voikonkirjava gotlanninruss Zidane Zojvide. Kirjavuustyyppi splashed white.

Splashed whitestä käytetään joskus myös nimitystä suomenkirjava, mutta yleensä vain suomenhevosilla.
Splashed whiten jälkeen suosituin kirjavuustyyppi vastauksissa on ollut tobiano. Tobianolla kirjavuus ylittää selkälinjan, splashed whitella ei. Toki kuvan kuvio jatkuu selkään saakka, mikä voi hämätä. Tobianoilla ei tavallisesti ole suuria päänmerkkejä ja kuvioiden reunat ovat pyöreämpiä kuin splashed whitella.

Splashed white hevosten kirjavuus usein kuvaillaan kuviona, joka näyttää siltä, että hevonen olisi upotettu valkoiseen maaliin jalat edellä. 

Kuva 33. Tunnista hevosen väri

Kuvassa hiirakko ( eli harmaahallakko/mustanhallakko) vuonohevonen Haavanesko.
Kuva (c) Katri Stoor

Todella tyypillinen hiirakko vuonohevonen. Hallakkovärien erot, etenkin vuonohevosilla, voivat olla keskenään melko pieniä. Tälläkään yksilöllä hiirakolle ominainen harmaus ei ole voimakasta.

160 vastaajaa tunnisti hevosen hallakkoväriseksi, ja 111 vastaajista tunnisti hevosen pohjaväriksi mustan.




Kuva 34. Tunnista hevosen väri

Kuvassa rautiaankirjava suomenhevonen Riikin Taaleri. Kirjavuutena splashed white, joka joskus suomenhevosilla tunnetaan myös nimellä suomenkirjava.

Hevosella hyvin tyypillinen splashed white kuvio, suomenhevoseksi jopa suurimerkkinen.
Yhteensä 96 vastaajaa tunnisti kirjavuustyypin oikein. 

Sabinokirjavilla hevosilla on usein sekakarvaa laikkujen reunoilla, vaikka sabino saattaakin tuottaa saman tyylistä kuviointia. Suomenhevoset eivät kanna sabinoa, eikä suomenkirjava/splashed white ole geneettisesti sama asia kuin sabino, vaikka sabino-termiä edelleen toisinaan käytetäänkin kuvailemaan tämän tyypistä kirjavuutta.

Kuva 35. Tunnista hevosen väri

Kuvassa ruunikko lämminveriravuri Rosa's Star.
Kuva (c) Katri Stoor

Kyseinen hevonen on hyvin tyypillinen ruunikko.
Hevonen oli pääasiassa tunnistettu ruunikoksi hyvin. Sävyksi oli ruunikon ohella vastattu punaruunikko, tummanpunaruunikko ja tummanruunikko. Yksi vastaaja ehdotti nokikuviota.



Kysymys 1. Mikä hevosen pohjaväri on, jos pohjavärin genotyyppi on eeAa?

Oikea vastaus kysymykseen on rautias. Alleeli "e" viittaa geeniin, joka säätelee hevosen pohjapigmentin sävyä. Koska hevosella on kaksi alleelia geenin resessiivistä alleelia e, joka tuottaa punaisen pigmentin, hevonen on rautias. 

Agouti, johon alleelit A ja a viittaavat, säätelee mustan pigmentin levittymistä, mutta ei vaikuta hevoseen, jonka pohjaväri on rautias, sillä rautiaalla ei ole mustaa pigmenttiä.

Kysymys 2. Mikäli molemmat vanhemmat ovat pohjaväriltään rautiaita, mitkä ovat varsan mahdolliset pohjavärit?


Oikea vastaus: Rautias

Kuten edellisen kysymyksen vastauksesta selviää, kaikki rautiaat ovat genotyyppiä "ee", ja mustan pigmentin syntymiseen tarvitaan alleeli E. Näin ollen kahden rautiaspohjaisen hevosen varsa voi olla genotyypiltään vain "ee", koska se perii yhden "e" alleelin molemmilta vanhemmiltaan. Tämä tarkoittaa, että hevonen on rautiaspohjainen.

Pohjaväreillä tarkoitetaan värejä rautias, ruunikko ja musta. Kaikki hevoset ovat geneettisellä tasolla jotakin näistä, vaikka väri ei toisen, sitä muuntavan geenin (esimerkiksi kimo, voikko) erottuisikaan.

Kysymys 3. Mikäli varsan emänisä on kimo, mutta varsan vanhemmista kumpikaan ei ole kimo, onko varsan mahdollista olla kimo?

Oikea vastaus: Ei

Kimon aiheuttava geeni on dominoiva, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki geeniä kantavat hevoset ovat kimoja. Näin ollen geeni ei voi periytyä piilossa varsan vanhemmilta varsalle, vaikka varsan isovanhempi olisi kimo.

Kysymys 4. Mikäli varsan isänisä on hopeanruunikko, varsan isän fenotyyppi on rautias ja emän ruunikko, onko varsan mahdollista olla näkyvästi hopeavärinen?

Vastaus: Kyllä

Myös hopeavärin aiheuttava geeni on dominoiva, mutta se vaikuttaa vain mustaan pigmenttiin. Näin ollen rautias, jolla ei ole mustaa pigmenttiä, voi kantaa hopeageeniä ja periyttää sen eteenpäin, mutta hopeageeni ei vaikuta sen väriin.

Esimerkkitapauksessa varsan isä voi kantaa hopeaa, ja varsa voi saada mustan pigmentin mahdollistavan alleelin (E) emältään, jolloin varsa olisi hopeanruunikko tai hopeanmusta.

Kysymys 5. Mitkä alla olevista vaihtoehdoista ovat pohjaväriltään ruunikoita?

Vaihtoehdot: EeAa, EEAa, eeAa ja eeaa. 
Valitettavasti en ollut lisännyt kysymykseen vaihtoehtoa "en tiedä".

Oikea vastaus: EeAa ja EEAa
Muut vaihtoehdot (eeAa ja eeaa) ovat rautiaita.

Ruunikolla on aina sekä vähintään yksi mustan pigmentin aiheuttava (E) alleeli, että yksi pigmentin pistemäisesti jakava alleeli (A). 


Loppusanat

Kiitos kaikille vastanneille ja kyselyssä auttaneille. Palautetta, kommentteja ja lisäkysymyksiä voi esittää kommenteissa, vastaan ja keskustelen aiheesta mielelläni.



Kommentit