Mushroom-väri

Mushroom on mielenkiintoinen diluutioväri (eli pigmenttiä haalistava väri), eikä vain siksi, että sitä esiintyy (varmistetusti) ainoastaan shetlanninponeilla. Mushroom on myös yksi hevosvärimaailman uudempia löytöjä, sillä värin aiheuttava geeni paikannettiin vasta 2019 ja ensimmäinen löytämäni virallinen tutkimus aiheeseen liittyen on vuodelta 2011.

Mushroomin ulkonäkö

Mushroom-geeni vaikuttaa ponin punaiseen pigmenttiin, joten luonnollisesti se ei näy mustissa poneissa, joilla punaista pigmenttiä ei ole. Musta poni voi kuitenkin olla geenin kantaja ja periyttää sen eteenpäin jälkeläisilleen. Rautiaspohjaiseen poniin mushroom vaikuttaa ruunikkoa voimakkaammin, tämän ja mushroom-värin harvinaisuuden vuoksi eli pitkään käsitys, ettei mushroom vaikuttaisi ruunikkoon lainkaan. Tämä käsitys on kuitenkin todistettu vääräksi, sillä mushroom vaikuttaa pienissä määrin myös ruunikkopohjaiseen poniin.


Rautias mushroom shetlanninponi Balou v. Klein Engelland.
Kuva © Stutteri Stjernen

Ruunikko mushroom shetlanninponi Stjernens Pinja
Kuva © Stutteri Stjernen

Rautias mushroom shetlanninponi Magic Mushroom
Kuva © Katri Stoor

Mushroomeilla poneilla, sekä ruunikko- että rautiaspohjaisilla, on huomattavan vähän punasävyä karvassaan. Rautiaspohjaiset ponit ovat pääosin harmahtavia ruskeita, mutta sävyvaihtelua on runsaasti hyvin vaaleasta todella tummaan ruskeaan. Rautiaspohjaisella mushroomilla jouhien väri vaihtelee valkoisen/luonnonvaalean ja harmaan eri sävyjen välillä. Ruunikkopohjaisella mushroomilla on mustat jalat ja jouhet ja usein mustan sekakarvan peitossa oleva kaula-selkälinja. Punapigmentti puuttuu tai on vähäistä ruskeilla alueilla, kuten rungossa ja päässä. Ruunikkopohjaisten ponien otanta on todella pieni, joten on vaikea sanoa kuinka suurta sävyvaihtelua ruunikoissa mushroomeissa esiintyy.

Varsana mushroomväriset ponit ovat hyvin vaaleita harmahtavan sävyisiä, usein beigeksi kuvailtuja. Jalat ovat yleensä hyvin vaaleat ja kaviot lähes valkoiset. Jouhet rautiaspohjaisilla poneilla ovat rungon sävyilset tai vaaleammat, ruunikoilla suojakarvoja lukuunottamatta tummat. Varsaväri on vaalea riippumatta siitä, tuleeko ponista vanhemmalla iällä minkä sävyinen. Varsakuvien kuva karvanvaihtovaiheessa olevasta ponista Magic Mushroom havainnollistaa tätä hyvin. Verratessa mushroomia varsaa esimerkiksi rautiaaseen varsaan, ero on selkeä, rautias varsa on selkeästi ruskea.


Rautias mushroom shetlanninponi Stjernens Watson.
Kuva © Stutteri Stjernen

Ruunikko mushroom shetlanninponi Stjernens Pinja
Kuva © Stutteri Stjernen

Rautias mushroom shetlanninponi Magic Mushroom varsakarvan vaihtovaiheessa (aikuiskuva yllä).

Aiemmin, ja varmasti toisinaan vieläkin, rautiaspohjaisia mushroomeja poneja on tunnistettu usein sävystä riippuen rautiaiksi, hopeanmustiksi ja joskus jopa voikoiksi tai punahallakoksi. Ruunikkopohjaiset on varmasti pääosin tunnistettu ruunikoiksi.

Mushroomin periytyminen

Mushroom periytyy useimmista muista hevosten erikoisväreistä poiketen resessiivisesti. Toisin sanoen vasta poni, jolla on kaksi kappaletta mushroomin aiheuttavaa alleelia, on mushroom. Yhden alleelin omaava poni kantaa geeniä ja voi periyttää sen jälkeläiselleen, mutta ei ole itse mushroom-värinen. Mushroom-värisen ponin molemmat vanhemmat ovat aina joko mushroom-värisiä tai mushroomin kantajia ja mushroom-värisen ponin jälkeläinen on aina mushroom tai mushroomin kantaja.

Alla kuvissa ruunikko ori L.R. Pinochio ja rautias tamma Weston Isolde, aiemmissa kuvissa esiintyneen Magic Mushroomin vanhemmat. Kumpikaan poni ei ole mushroom-värinen, mutta molemmat kantavat mushroomia, koska ovat saaneet mushroom-värisen jälkeläisen.





Geneettisellä tasolla, mikäli risteytetään poni, joka kantaa mushroomia ja poni joka ei kanna mushroomia, ei voida saada mushroom-väristä ponia, mutta varsa kantaa 50 prosentin todennäköisyydellä mushroomia. Kahden mushroom kantajan välinen varsa on 50 prosentin todennäköisyydellä mushroomin kantaja, 25 prosentin todennäköisyydellä mushroom-värinen ja 25 prosentin todennäköisyydellä mushroomiton.

Mushroom-värisen ja mushroomittoman ponin jälkeläinen on aina mushroomin kantaja, muttei koskaan mushroom-värinen. Mushroom-värisen ja mushroomin kantajan varsa taas voisi olla 50 prosentin todennäköisyydellä mushroom-värinen ja 50 prosentin todennäköisyydellä mushroomin kantaja. Kahden mushroom-värisen ponin jälkeläinen on aina mushroom-värinen.

Käytännössä se, että mushroom vaikuttaa vain punapigmenttisiin poneihin, vaikeuttaa kuitenkin vielä hieman. Mushroomia yksinkertaisena kantavien ponien lisäksi mushroomin kantajiksi nimittäin voidaan kutsua myös mustia poneja, jotka kantavat mushroom-geeniä kaksinkertaisena. Tällaisten ponien kohdalla periytyminen toimii samoin kuin mushroom-väristen kohdalla, huomioiden toki jälkeläisten pohjavärin vaikutuksen.

Esiintyvyydestä

Mushroom on melko harvinainen ja edelleen shetlanninponipiirien ulkopuolella heikosti tunnistettu väri. Esiintyvyydestä on vaikea löytää tarkkoja tietoja, epäilen, että Puolikuun Nebell on Suomen ainoa ruunikkopohjainen mushroom, rautiaspohjaisia löytynee mututuntumalla muutamia kymmeniä. Ainakin Puolikuun ponitalli omistaa Puolikuun Nebellin lisäksi useamman rautiaspohjaisen mushroomin ponin, ja yksityisiltä omistajilta mushroomeja poneja löytyy jonkin verran.

Kommentit

  1. Mikä tuuri! Olin ihan muutama päivä sitten laittamassa insta diressä ehdotusta jos tekisit joskus mushroomista blogitekstin, ja tadaa! Tässä se on pyytämättäkin! Oli kyllä mielenkiintoinen, kuten kaikki edeltävätkin tekstit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kehuista! Mushroomia oli jo pari muutakin ehtinyt pyytää, joten päätin ottaa kirjoitukseen aiheen ollessa muutenkin mielenkiintoinen.

      Poista

Lähetä kommentti