Friisiläinen - muutakin kuin musta


Musta friisiläinen. Kuva © Larissa Allen / Wikipedia Commons


Musta friisiläinen. Kuva © LNB Photo (lisenssi by-nc)


Kaksi kevyesti kulottunutta mustaa friisiläistä. Kuva © LNB Photo (lisenssi by-nc)


Rautias tamma Celtic Luck. Kuva © Black Diamond Friesians


Rautias ori Eclipse. Kuva © Black Diamond Friesians



"Friisiläinen on aina musta."

Tämä melkein kaikissa lähteissä toistettu sanoma on samanaikaisesti sekä totta että tarua.

Esimerkiksi suomenhevosrekisteriin on nykypäivänä mahdollista rekisteröidä periaatteessa minkä tahansa värinen hevonen, mikäli muut periytymisvaatimuksen täyttyvät. Friisiläisten päärekistereissä väri on kuitenkin edelleen rajoitettu. 

Friisiläisten päärekistereihin hyväksytään vain hevosia, jotka ovat mustia. Suurin sallittu merkki on pieni, halkaisijaltaan alle 3.2 senttinen valkoinen merkki silmien yläpuolella. Yleensä tämä tarkoittaa sekakarvaa tai pientä tähteä. Useimmiten friisiläinen on kiiltomusta, eikä kulotu merkittävästi kesällä. Kulomustiakin rodussa kuitenkin tavataan.

On kuitenkin olemassa friisiläishevosia, jotka eivät ole mustia. Nämä hevoset ovat todella harvinaisia, eikä niitä hyväksytä friisiläisten pääkantakirjaan. Ainakin Yhdysvalloissa on kuitenkin sivukantakirja, joka hyväksyy rautiaat hevoset.

Suurin osa nykyfriisiläisistä on pitkän jalostustyön vuoksi homotsygootteja mustia (EEaa), eli ne eivät voi periyttää rautiaan mahdollistavaa e-alleelia jälkeläisilleen. Pieni osa mustista friisiläisistä kuitenkin kantaa edelleen e-alleelia, ollen genotyyppiä Eeaa. Kun kaksi tällaista hevosta risteytetään, on syntyvä varsa 25 prosentin todennäköisyydellä genotyyppiä eeaa ja näin ollen rautias. Mustan hevosen genotyyppiä ei voida ilman geenitestausta tai rautiasta jälkeläistä tietää. Jos risteytetään rautias ja musta friisiläinen, varsa on 50% todennäköisyydellä rautias, ja jos risteytetään kaksi rautiasta, varsa on aina rautias.

Ruunikoita friisiläisiä ei ole, koska ruunikko on mustan suhteen dominoiva eikä periydy mustan värin alla piilossa kuten rautias.

Rautiaita friisiläisiä ei (ainakaan minun tietojeni mukaan) ole Suomessa. Muuallakin maailmassa väri on tiettävästi todella harvinainen, uskallan arvioida puhdasrotuisten rautiaiden yksilöiden määrän olevan maksimissaan kymmenissä.

Kommentit